Daniel Wallinder infälld i bild från ett flyktingläger.
Borlängebördige Daniel Wallinder, katastrofhandläggare för Röda Korset, har varit och arbetat i flyktingläger i Bangladesh dit hundratusentals rohingyer flytt från Burma. Foto: A.M. Ahad / AP / TT samt Matilda Eriksson Rehnberg / Sveriges Radio

Daniel från Borlänge har jobbat i världens största flyktingläger

3:13 min

Hundratusentals människor som under hösten flytt från Burma från vad FN kallat etnisk rensning, har nu samlats i enorma flyktingläger i Bangladesh. Svårt att ta in vad de varit med om, säger Borlängebördige Daniel Wallinder som jobbat där.

Just nu pågår vad som enligt FN är världens snabbast växande humanitära katastrof i Burma. På bara några månader har över en halv miljon människor från den utsatta folkgruppen rohingya flytt sina hem.

Många har samlats i Bangladesh, i flyktingläger där det råder brist på mycket, inte minst rent vatten. 

– Många människor vittnar om nedbrända hus. Kvinnor har blivit våldtagna, män har dödats. Det är fruktansvärda berättelser som  folk har med sig, säger Daniel Wallinder från Borlänge, som nyss kommit hem efter att ha arbetat i flyktinglägren som katastrofhandläggare för Röda Korset. 

I intervjun berättar han mer om situationen för flyktingarna från Burma och och vad som behöver göras för att hjälpa dem. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".