En ambulans
I september i år sade SOS Alarm upp avtalen med flera kommuner i Dalarna om första hjälpen-larm. Foto: Johan Nilsson/TT

Politiker oroliga: Säkerheten på landsbygden hotad

2:40 min

Dalfolkets säkerhet är hotad efter årsskiftet om inte landstinget Dalarna och SOS Alarm tecknar ett nytt avtal om första hjälpen-larm. Det menar flera centerpartister i en skrivelse. Även kristdemokrater har lyft frågan i landstinget.

I september i år sade SOS Alarm upp avtalen med flera kommuner i Dalarna om första hjälpen-larm. Det vill säga larm vid sjukdomstillstånd som inte handlar om till exempel hjärtstillestånd, utan andra allvarliga tillstånd.

SOS Alarm menade att sådana larm är vårdärenden och därmed landstingets ansvar att besluta om. Men nu har flera centerpartister fått nog och menar att frågan bollas runt. I en skrivelse manar de landstinget Dalarna och SOS Alarm till snabbt agerande.

– Tiden rinner snabbt iväg. Det är snart nyårsafton och vi vill ju vara säkra på att det här ska fortsätta finnas kvar, säger Sofia Jarl, vice distriktsordförande för Centerpartiet Dalarna. 

Även Kristdemokraterna ifrågasätter att det inte finns ett avtal klart från nyår. De lyfte frågan på landstingsfullmäktige tidigare i veckan.

Landstingsrådet Elin Norén (S) har svarat att de här första hjälpen-avtalen inte omfattar kvalificerad hälso- och sjukvård och därmed inte är landstingets ansvar. Hon säger också att Landstinget Dalarna inte kommer teckna något första hjälpen-avtal med SOS Alarm.

Första hjälpen-avtalen är inte detsamma som IVPA-larmen utan räddningstjänsten kommer även i fortsättningen att åka ut på hjärtstopp och andningsstopp i väntan på att ambulansen kommer fram. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista