Magda Gad ute i arbete.
Arkivbild. Foto: Privat.

Stora journalistpriset till Magda Gad

0:34 min

Krigskorrespondenten Magda Gad som har rötterna i Falun tog hem Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare.

Det var kategorin Årets berättare som inledde utdelningen av Stora journalistpriset i Bonniers konsthall. Åsa Erlandsson tog hem priset som Årets berättande för boken "Det som aldrig fick ske: Skolattentatet i Trollhättan".

SVTs "Fallet Kevin" utsågs till Årets avslöjande. Det var Dokument inifrån som stod för avslöjandet och journalisterna bakom programmet är Dan Josefsson, Jakob Larsson, Anna Nordbeck och Johannes Hallbom.

I kategorin Årets förnyare vann Expressens journalist Magda Gad för hennes rapportering genom sociala medier där hon tar med publiken till krigsfronten i Irak och i Syrien.

Vinnare i kategorin Årets röst blev forskaren och doktorn i epidemiologi Emma Frans på Svenska dagbladet. Hon vann Stora journalistpriset för att hon, med humor, lyckas förklara och tillgängliggöra vetenskap för sina läsare. 

Journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh tilldelades Lukas Bonniers Stora journalistpris. Hederspriset instiftades 1992 på Lukas Bonniers 70-årsdag för att främja "långvarig och fortgående journalistisk yrkesprestation".

Här är de nominerade kandidaterna i kategorierna årets avslöjande, årets berättare, årets förnyare och årets röst.

Årets berättare:

* Åsa Erlandsson – ”Det som aldrig fick ske”
Juryns motivering: För att hon genom virtuos berättarteknik kryper in under skinnet – på både mördare och läsare – och därmed får oss att inse vidden av ett av de värsta rasistdåden i svensk historia.

* Sukran Kavak - Kortdokumentär, Tendens, Sveriges Radio
Del 1 Jag tolkar åt pappa
Del 2 Barnen som tolkar
Juryns motivering: För att hon med sällsynt varsamhet och intensiv närvaro låter oss förstå barnets utsatthet när det tvingas tolka åt sina föräldrar.

* Mathias Ståhle - "Så styrs den svenska trollfabriken", Eskilstuna Kuriren
Juryns motivering: För att han med stort mod obönhörligt ger sig in i den svenska trollfabriken och med dramaturgisk precision blottlägger mekanismerna bakom hatet. 

Årets förnyare:

* Jacob Nyström och Jenny Agö, KIT sport
Juryns motivering: För att de bryter upp och paketerar om i en uråldrig genre, där vardag och samhälle spelar större roll än vem som vann.

* Emma Boëthius, Matti Larsson, Martin Fredriksson, Ulf Fahlén och Johanna Hovnert, Robotea, Nyhetsbyrån Sirén
Juryns motivering: För en robot laddad med journalistiska algoritmer, som gräver djupare och levererar scoop och daglig lokal granskning av Sveriges offentliga register.

* Magda Gad, Expressen
Juryns motivering: För att hon med skyddsväst men utan filter tar med sin breda publik till fronten och förnyar krigsjournalistiken i en folkbildande och ständigt pågående dialog.

Årets röst:

* Emma Frans - forskare
Juryns motivering: För att hon så underhållande tar striden mot faktaresistensen och med vetenskaplig skärpa avslöjar nätets seglivade myter.

* Paul Hansen - fotojournalist, Dagen Nyheter
Juryns motivering: Med egen blick och unikt uttryck är han alltid där och utvecklar ständigt formerna för sitt journalistiska berättande.

* Andrev Walden - kolumnist, Frilansjournalist
Juryns motivering: För att han i de stora frågorna hittar den vardagliga dramatiken och får oss att skrattandes se världen, familjen och oss själva i ett nytt och lite klokare ljus.

Årets avslöjande:

* Joel Dahlberg - Allraskandalen, Svenska Dagbladet
Juryns motivering: Med enkel matematik frilade han den allra fulaste finansakrobatik, och skakade om vårt pensionssystem i grunden.

* Dan Josefsson, Anna Nordbeck, Johannes Hallbom och Jakob Larsson – "Fallet Kevin". Dokument inifrån, Sveriges Television
Juryns motivering: Genom nitiskt detektivarbete hittade de ett borttappat alibi, aldrig visade förhör och avslöjade en 19 år gammal polisiär sanning som falsk i ett berättande i världsklass.

* Kristoffer Örstadius och Mikael Holmström - IT-skandalen på Transportstyrelsen, Dagens Nyheter
Juryns motivering: När myndigheten kringgick reglementet, transporterade de ansvaret ända in på departementet. En granskning som bjudit på ständigt nya överraskningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista