Bild på gruvan i Garpenberg
Drygt ett hundra anställda i gruvan sattes under förmiddagen i säkerhet i en så kallad räddningskammare. Foto: Eva Rehnström.

Evakuerade släpps upp ur gruvan efter rökutveckling

1:59 min

Under förmiddagen kom larm om rökutveckling i Garpenbergs gruva. De drygt 100 anställda som suttit i en säkerhetskammare sedan 11-tiden idag har börjat släppas ut från gruvan igen.

Enligt Klas Nilsson, chefskommunikatör på Boliden mineral, handlar det om en rökutveckling av det lättare slaget som kommer från 700 meters djup.

Drygt ett hundra anställda i gruvan sattes under förmiddagen i säkerhet i en så kallad räddningskammare. Vid 12-tiden kom uppgifter om att de kunde börja släppas ut från räddningskammaren och upp ovan jord.  Ingen ska heller ha skadats fysiskt under rökutvecklingen.

Daniel Lundin, brandingenjör och ställföreträdande räddningschef i södra Dalarna berättar att man inte lyckats lokalisera källan till rökutvecklingen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".