Mås, SD-flagga och SD-ballonger
1 av 2
Foto: Janerik Henriksson/TT
Martin Strid
2 av 2
Foto: Skärmdump/SVT

Sverigedemokrat från Borlänge kan uteslutas ur partiet

1:25 min

Sverigedemokraten Martin Strid från Borlänge kan nu komma att uteslutas ur partiet efter ett uttalande på partiets landsdagar i går. Martin Strid ska då ha uttalat sig rasistiskt om muslimer.

Magnus Olsson, ordförande för medlemsutskottet som utreder uteslutningsärenden, säger till SVT att en anmälan om att utesluta Strid redan har lämnats in.

I ett uttalande till nyhetsbyrån TT säger Martin Strid att han ber om ursäkt för sitt uttalande.

– Det var väldigt olyckligt, jag uttryckte mig klumpigt, säger han och han säger också att han var stressad i talarstolen.

Enligt Aftonbladet är det många inom partiet som reagerat på uttalandet och uteslutningsärendet mot Strid ska nu snabbutredas.

– Vi tar bestämt avstånd från att vi förringar människovädet hos någon bara för att man har en viss trosuppfattning, det är helt förkastligt naturligtvis, säger riksdagsledamoten och den kulturpolitiske talespersonen Aron Emilsson till Ekot.

Det är partistyrelsen som kommer att besluta om Strid ska uteslutas eller inte.

Martin Strid har tidigare hamnat i blåsväder efter att han i en debatt i P4 Dalarna uttalade sig om moskébygget i Borlänge och kom med en rad felaktiga faktapåståenden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".