Tågstrejk till pingsten?

Stora störningar i tågtrafiken i Dalarna väntas till pingsthelgen, om det inte blir en uppgörelse mellan fackförbundet SEKO och arbetsgivareorgansationen Almega om arbetstiderna för tågpersonalen. Medling pågår sedan SEKO lagt ett omfattande varsel i två steg.
Kl 16 på fredag går lokförare, tågmästare och tågvärdar med placeringar i Stockholm, Uppsala, Västerås och Hallsberg ut i strejk, om medlingen inte lyckas. Samtidigt utlöses en blockad mot övertid, mertid, nyanställningar och in- och utlåning av personal. Det berör bl a cirka 300 medlemmar inom SEKO Dalarna. Hur exakt det här kommer att slå mot tågtrafiken i Dalarna går inte att säga än. Men så mycket är klart att det ganska omgående blir mycket stora störningar. Det gäller såväl Tåg i Bergslagen som tågtrafiken till och från Stockholm. Till den 21 maj är ytterligare ett strejkvarsel lagt. Det är bl a riktat mot Tågkompaniet och kommer att lamslå tågtrafiken på Norrland. SEKO tar till de här vapnen mot Almega för att i första hand få till stånd en förändring av arbetstiderna för sina medlemmar på tågen. - I dag hinner lokförararna inte få den vila de behöver före sina tidiga morronpass, säger Ronnie Beyer, ordförande i SEKO Dalarna. SEKO vill få stopp på de delade turerna som gör att medlemmar ibland får gå till jobbet flera gånger om dagen. Fackförbundet vill också få ett avtal som ger medlemmarna rätt till ledighet varannan helg. Ronnie Beyer säger till Dalanytt att det i dag bedrivs rovdrift på personalen och att arbetsgivaren av säkerhetsskäl borde gå med på SEKO:s krav.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista