Benny Rosengren och Martin Strid
1 av 3
Benny Rosengren är chockad efter Martin Strids uttalande. Foto: SR och skärmdump från SVT.
Martin Strid
2 av 3
Martin Strid sa under partidagarna att: "Det finns en skala från 0 till 100. I den ena änden av den skalan är man 100 procent fullt ut människa. I den andra änden är man fullt ut muhammedan." Foto: Skärmdump/SVT
Benny Rosengren, vice ordförande SD Dalarna i studion i P4 Dalarnas studio.
3 av 3
Jag har inte ord för det, det är så lågt, säger daladistriktets ordförande, Benny Rosengren, om Martin Strids uttalande. Foto: Simon Gudmundsson.

Distriktsordföranden chockad efter Strids uttalande om muslimer

2:54 min

Sverigedemokraten Martin Strid från Borlänge, har fått hård kritik för ett uttalande som många tolkat som att muslimer inte fullt ut är människor. Jag har inte hört något så illa någon gång, säger SD:s ordförande i Dalarna, Benny Rosengren.

I talarstolen under Sverigedemokraternas partidagar i Norrköping sa Martin Strid bland annat:

Det finns en skala från 0 till 100. I den ena änden av den skalan är man 100 procent fullt ut människa. I den andra änden är man fullt ut muhammedan.

Och det är alltså detta uttalande som väckt kritik både från andra håll men också från personer inom det egna partiet.

– Jag har inte hört något så illa någon gång, jag har inte ord för det, det är så lågt, säger daladistriktets ordförande, Benny Rosengren. 

Martin Strid ber om ursäkt och säger att han ångrar sitt inlägg i lördagens debatt och säger att han är medveten om att hans inlägg kan tolkas som att han anser att muslimer inte fullt ut är människor.

– Jag har insett det, det är väldigt olyckligt. Jag känner en del muslimer och är god vän med en del. Människor är människor, naturligtvis, säger Strid till nyhetsbyrån TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".