Hörsal med folk i bänkar och en stor skärm.
Det var under Sverigedemokraternas landsdagar som Martin Srid från Borlänge uttalade sig om muslimers människovärde -- ett uttalande han senare sagt att han ångrat. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Politisk redaktör: SD Dalarna ett problem för partiet

3:17 min

Avhopp, uteslutningar och senast Borlängepolitikern Martin Strids starkt kritiserade uttalande om muslimer. Den senaste tidens turbulens inom Sverigedemokraternas daladistrikt har blivit ett problem för partiet, anser politiske redaktören Gabriel Ehrling.

Efter uttalandet, som också lett till polisanmälan, har Martin Strid lämnat sin post. Partiledningen utreder just nu om han ska uteslutas.

Tidigare under hösten har partiet uteslutit Madelene Vestin, som tidigare var ordförande för Sverigedemokraterna Dalarna. Uteslutningen kritiserades internt och ledde till att hela lokalavdelningen i Vansbro valde att byta parti

– Det här har varit en följetong hela hösten. Och det är i min uppfattning ett stort problem för partiledningen, säger Gabriel Ehrling, politisk redaktör för Dalarnas tidningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".