Två dödade vargar ligger på granris i snön.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Ja till licensjakt på varg 2018

1:20 min

Förvaltningsrätten i Luleå ger nu grönt ljus för licensjakt på sammanlagt 22 vargar nästa år. Domstolen avslår alla de överklaganden som kommit in.

Länsstyrelsernas beslut om licensjakt på varg i Dalarna, Gävleborg, Västmanland, Värmland och Örebro län överklagades av flera parter.

Föreningen Nordulv, Wolf Association Sweden, Svenska rovdjursföreningen, Jaktkritikerna och Naturskyddsföreningen i Värmland och Dalarnas län, överklagade och ville att jakten skulle ställas in. De anser att det finns för få vargar för att man ska jaga dem. 

Medan Jägarnas riksförbund och Jägareförbundet i flera län överklagade i hopp om att få skjuta fler vargar. 

Men nu avslår alltså förvaltningsrätten i Luleå alla överklaganden. Domstolen menar att syftet med licensjakten, bland annat att förbättra möjligheterna för tamdjurshållning, är acceptabla och kan motivera ett undantag från det strikta skyddet för varg. Domstolen bedömer att jakten är proportionerlig och inte gör det svårare att upprätthålla en gynnsam bevarandestatus.

Domstolens beslut innebär – om det inte överklagas – att totalt 22 vargar får skjutas i Dalarnas, Gävleborgs, Västmanlands, Värmlands och Örebro län. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista