Piller och burkar. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
1 av 2
På tio år har förskrivningen ökat från 20 till 137 recept per tusen barn, visar siffror från Socialstyrelsen. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Karin Svens med allvarlig min mot svart bakgrund.
2 av 2
Karin Svens. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg / Sveriges Radio

Karin Svens i Falun: Alla barn med diagnoser måste få en chans

1:35 min

Det skrivs ut allt mer adhd-medicin till barn i Dalarna. För Karin Svens i Falun så var det självklart att få medicin till sin 13-åriga dotter som har add.

Diskutera gärna detta på vår Facebooksida.

På tio år har förskrivningen ökat från 20 till 137 recept per tusen barn, visar siffror från Socialstyrelsen. Det gör att Dalarna har nästan dubbelt så hög förskrivning av såna här mediciner till barn än genomsnittslänet. 

Och på vår Facebooksida har många diskuterat det här och delat med sig av sina olika erfarenheter. En del berättar att de valt bort medicin till sina barn, men en av dem som tycker att det var självklart att medicinera är Karin Svens i Falun, vars 13-åriga dotter medicinerar mot add som är närbesläktat med adhd.

– Annars så funkar inte skolarbetet över huvud taget, och hon måste ju få en chans som alla andra barn, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista