Ersättning för förstörda älvar

Sveriges vattenkraftskommuner kräver att få tillbaka minst 600 miljoner kronor per år i ersättning för de värden som vattenkraften genererar. På torsdag har Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner års möte i Älvdalen.
De återbäringspengar som de 44 kommunerna i föreningen nu kräver ska tas från befintliga energiskatter. Pengarna ska bl a ses som en kompensation för de intrång och skador på naturen som utbyggnaden av vattenkraften medfört. Enligt vattenkraftskommunerna har exploateringen av älvarna effektivt förhindrat utvecklingen av andra näringsgrenar som turism, jakt, skogsbruk och fiske. Ett annat skäl för ett slags återbäring är, menar vattenkraftskommunerna, att många jobb försvunnit från kraftverken de senaste tio åren. Vid årsmötet i Älvdalen kommer föreningen att presentera siffror som visar att två av tre arbetstillfällen försvunnit enbart under de senaste tio åren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".