En kvinna och en pojke sitter vid ett bord.
1 av 2
Helena Karlsson med sonen Alvin. Foto: Eva Rehnström / Sveriges Radio
En röd affisch med vit text om att det är manifestation 3 december för att rädda LSS.
2 av 2
Manifestationen i Borlänge är bara en av många i dag. Foto: Eva Rehnström / Sveriges Radio

Helena i Ludvika en av många som kämpar för att rädda LSS

1:39 min

I dag hålls demonstrationer på många håll i Dalarna och Sverige i protest mot inskränkningar i LSS, lagen som ger rätt till stöd för personer med funktionsnedsättning.

Människor med funktionsnedsättning förlorar livsviktiga stöd när man spar in på LSS, lagen om stöd och service till funktonshindrade. Det tycker föreningar över hela landet som idag manifesterar för rädda LSS.

– Det är viktigt att man snabbutreder och korrigerar lagen så att den fungerar i verkligheten, säger Helena Karlsson, ordförande i föreningen för rörelsehindrade barn och ungdomar i Dalarna. 

– I dag räknas exempelvis inte att andas som ett grundläggande behov, och det är inte heller grundläggande att äta på andra sätt än via munnen fast det finns massor med människor som äter på andra sätt. Det gör att dem med omfattande funktionsnedsättningar inte får den hjälp de behöver. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista