Norska pengar, Else-Marie Flermoen och en vägskylt med ordet "lanthandel"
1 av 2
Norska Else-Marie Flermoen har under flera år handlat i butiken i Rörbäcksnäs. Foto: Jon Olav Nesvold/TT, Emma Hjortman/Sveriges Radio
Bill Skogstad står i sin butik
2 av 2
Bill Skogstad driver lanthandeln i Rörbäcksnäs nära Norska gränsen. Foto: Emma Hjortman/Sveriges Radio

Norska miljarder håller lanthandeln i Dalarna vid liv

2:54 min

Norrmännen handlade för över sju miljarder norska kronor i Sverige från januari till juni i år, och många räknar med att gränshandeln ökar ytterligare när regeringen i Norge höjer sockerskatten rejält efter årsskiftet.

Bill Skogstad driver en lanthandel i Rörbäcksnäs i Malung-Sälens kommun. Han säger att sju av tio kunder i hans butik har åkt från Norge för att handla.

– Hade vi inte haft norsken hade vi förmodligen inte haft mer än halva säljytan i butiken och kanske inte varit mer än en anställd. Som det ser ut nu har vi fyra anställda plus mig, säger han.

Norska Else-Marie Flermoen säger att hon trots bensinkostnaden sparar in på att handla fläsk, mejeriprodukter och läsk i Sverige.

– Jag handlar det mesta här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista