Ambulanshelikopter och polisbilar
Foto: Matilda Eriksson Rehnberg/Sveriges Radio
Broolyckan i Ludvika

Byggnads: Byggarbetare dör varje år – trots skärpta rutiner

2:18 min

I går meddelade byggföretaget Skanska att de efter broolyckan i Ludvika, där tolv personer skadades, ska skärpa sina rutiner. Men fackförbundet Byggnads är kritiska och ser olyckan som en del av ett större problem.

– Som det är i dag så dör folk på byggarbetsplatserna, och det görs utredningar och alla säger att "nu ska vi ändra på oss", "nu ska vi bli bättre". Men lik förbannat så dör det människor, säger Kim Söderström, ordförande i Byggnads region Gävle-Dala.

Orsaken till olyckan i Ludvika var enligt Skanska ett oupptäckt konstruktionsfel, men Byggnads menar att det här är en del av ett större problem: att svenska företag vinner upphandlingar för att sedan ta in en utländsk underentreprenör, som Skanska gjort vid brobygget i Ludvika. 

Byggnads kräver en statlig utredning, och vill ha en haverikomission som undersöker problemen i hela branschen med underleverantörer, bristande säkerhet och svåra olyckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".