Johan Szymanski, räddningschef på Mora Brandkår
Johan Szymanski, räddningschef i Mora och Orsa. Foto: Anna Lindgren/Sveriges Radio

Gemensamt räddningsförbund ska öka kompetensen

2:32 min

Arbetet med att samla räddningstjänsterna i norra och västra Dalarna under ett förbund har nu inletts. Johan Szymanski, räddningschef i Mora och Orsa, tror att det kommer att ge ökad kompetens och ökade resurser.

En förstudie har gjorts av hur räddningstjänsterna i Leksand, Vansbro, Mora, Malung-Sälen, Orsa och Älvdalen ska kunna fördjupa sitt samarbete. I veckan inledde man det mer konkreta arbetet med att titta på hur samarbetet skulle kunna gå till.

– Det handlar om att få spetskompetens i olika frågor. I en liten kommun kanske man hanterar en viss typ av frågor ett par gånger på ett år, men i ett stort förbund har man möjlighet att bli bättre på de frågorna, säger Johan Szymanski som är räddningschef i Mora och Orsa.

Till sommaren 2018 kommer kommunfullmäktige i respektive kommun ta ställning till om man vill ingå i ett gemensamt räddningsförbund. Det förbundet skulle i så fall kunna vara i gång första januari 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista