Dan Nygren och en bild på en dator
Enligt SVT Dalarna så ska Dan Nygren ha raderat tusentals mail under flera månader. Foto: P4 Dalarna, Hasse Holmberg/TT.

Tidigare kommundirektören i Falun kan ha begått brottsliga handlingar

3:00 min

Faluns tidigare kommundirektören - Dan Nygren - ska enligt SVT Dalarna ha raderat tusentals mail under åtta månader. Något som kan vara brottsligt.

 – Visar det sig att det inte finns ett enda e-brev bevarat för flera månader, då finns det väl en stark misstanke om att även sådant som borde har diarieförts har raderats, säger Nils Funcke, expert på offentlighetsprincipen och tryckfrihet.

Mail som räknas som allmänna handlingar, sådant som berör kommunen i egenskap av myndighetsutövare, det ska sparas och diarieföras.
Sådant som inte har med verksamheten att göra, sådant som är privat, eller reklam, det kan tjänstemannen kasta.

Men om Dan Nygren har gjort rätt och sparat mail som är viktiga, eller om han har kastat dem, det kan inte Kjell Nyström, som är tillförordnad chef för ledningsförvaltningen i Falun, svara på.

– Det kan bara Dan Nygren svara på, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".