Människor står runt två dödade vargar som ligger på en bädd av granris.
Bild från tidigare vargjakt. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Domstolen säger ja – det blir vargjakt

1:42 min

Högsta förvaltningsdomstolen säger i dag ja till licensjakt på varg i bland annat Dalarna med start den 2 januari. Bedömningen är att det inte fanns tillräckliga förutsättningar för inhibition, säger Eskil Nord, justitieråd vid domstolen.

Domstolen avslår Svenska rovdjursföreningens krav på inhibition, alltså att jakten skulle stoppas i väntan på att domstolen tagit ställning till om jakten är rätt eller fel. Den frågan har domstolen ännu inte avgjort än.

Högsta förvaltningsdomstolen har inte ens bestämt än om den över huvud taget ska pröva sakfrågan – alltså om vinterns licensjakt på varg är laglig eller ej. 

Att domstolen avslår kravet på inhibition innebär att länsstyrelsernas beslut gäller. Det innebär att vargjakten startar nu på tisdag, den 2 januari. Fram till den 15 februari får jägarna skjuta sex vargar i Dalarna, i Flatenreviret söder om Smedjebacken.

Nytt från förra året är att jägarna får använda fler hundar samtidigt i jakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista