Mando Diao och Carolina Norén tillsammans med Guldtårtan.
Mando Diao och Carolina Norén tillsammans med Guldtårtan. Foto: Björn Andersson/ Sveriges Radio

Mando Diao ny etta på Svensktoppens Guldlista

3:16 min

För andra året har publiken fått rösta till Guldlistan, listan där Svensktoppens långkörare möter varandra. Ny etta är Strövtåg i hembygden med Borlängebördiga Mando Diao som tar över titeln efter Magnus Uggla.

– Det är helt otroligt att få vinna över alla dessa svensktoppsklassiker. En sådan här hit får man en gång i livet, säger Björn Dixgård och Jens Siverstedt från Mando Diao.

Grunden till Guldlistan röstades fram bland samtliga långkörare i Svensktoppens 55-åriga historia för ett år sedan. Nu har den listan ställts mot 2017 års långkörare, det vill säga de låtar som har lämnat listan under året efter att varit med i totalt 52 veckor. Med i omröstningen har även Ulf Lundells Öppna landskap varit efter att ha vunnit Lyssnarnas val.

Strövtåg i hembygden är också den låt som sedan Svensktoppens start 1962 legat längst som etta, 86 veckor. Den har även tre år i rad blivit utsedd till Årets Låt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista