Fjällstuga med snö samt soppåsar i grön tunna.
1 av 2
Fritidshusägare i Malung-Sälen föreslås få betala olika mycket i avfallstaxa beroende på vilken standard de har på stugan. Foto: Kristian Åkergren / Sveriges Radio och Fredrik Sandberg / TT
Josefine Lissboll och Hans Unander står vid en vägg.
2 av 2
Josefine Lissboll, chef för återvinning, och Hans Unander (S), kommunalråd i Malung-Sälen. Foto: Stefan Ubbesen / Sveriges Radio

Nu ska soptaxan i Malung-Sälen bli mer rättvis

1:51 min

Efter många turer de senaste åren finns nu ett förslag till hur den omdiskuterade avfallstaxan i Malung-Sälens kommun ska bli mer rättvis.

– Den största förändringen är att vi delar upp fritidshus i två kategorier: standard och enkel, säger Josefine Lissboll, chef för återvinningstjänster på kommunens avfallsbolag Vamas. 

Avgiften sänks för dem som har enklare fritidshus och höjs för dem med standardfritidshus, medan avgiften för dem som som bor i villor eller flerbostadshus inte förändras. 

Nu blir det möten så att de som bor i Malung-Sälens kommun får tycka till om förslaget till nya sopavgifter, säger kommunalrådet Hans Unander (S). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista