En elbil som laddas och Daniel Asplund, projektledare på Falu Energi och Vatten
1 av 4
Flest nya elbilsägare fanns förra året i Falun. Daniel Asplund är projektledare på Falu Energi och Vatten som satt upp fyra snabbladdare i kommunen. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Alva Snis/Sveriges Radio.
En snabbladdningsstation på en butiksparkering i Svärdsjö på kvällen.
2 av 4
På matbutiksparkeringen i Svärdsjö står en av Falu kommuns fyra snabbladdningsstationer. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.
Elbilsägaren Fredrik Becker sitter bakom ratten i sin bil.
3 av 4
- Första tanken var att bara pendla till jobbet men vi har åkt längre och det funkar utmärkt, säger den nyblivna elbilsägaren Fredrik Becker. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.
Daniel Asplund och en kollega på Falu Energi och Vatten står vid en elbil som ska laddas.
4 av 4
Daniel Asplund och en kollega på Falu Energi och Vatten ska ladda en av företagets egna jourbilar. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.

Fler köper elbil i Dalarna

1:51 min

Förra året nyregistrerades dubbelt så många elbilar i länet jämfört med året innan.

2016 köptes trettio rena elbilar i Dalarna. Förra året hade den siffran mer än fördubblats enligt statistiska centralbyråns siffror. Flest nya elbilsägare finns i Falun där kommunen sedan 2010 satsat på snabbladdningstationer.

– Vi hoppas ju att det har gjort att man vågat byta ut sin gamla bil mot en elbil, säger Daniel Asplund, projektledare på Falu Vatten och Energi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista