En vägskylt där det står Orsa och en lärare och ett barn som spelar gitarr vid ett notställ.
1 av 4
Orsa är den kommun i Dalarna som lägger mest pengar på kultur per invånare. Foto: Mats Ingels och Alva Snis/Sveriges Radio.
Barbro Fischerström, kultur- och fritidschef i Orsa kommun, står bland några verk i konsthallen på Orsa kulturhus.
2 av 4
Barbro Fischerström började som kulturchef i Orsa i augusti förra året. Hon säger att hon slagits av hur eniga politikerna är kring att satsa på kulturen i kommunen. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.
Två elever på Orsa musikskola spelar trummor och bas i ett klassrum på Digerbergets skola.
3 av 4
Lärarna på Orsa musikskola åker ut till skolorna och håller lektioner i klassrummen. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.
Fiolläraren Johanna Tysk och eleven Ida Bäcker står i korridoren på Digerbergets skola, Ida har en fiol i handen.
4 av 4
- Vi har märkt att det blivit en stor ökning av elever sen dess, säger fiolläraren Johanna Tysk om att terminsavgiften på musikskolan försvann 2016. Här tillsammans med eleven Ida Bäcker. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.

Mer pengar till kultur i högerkommuner

2:39 min

Sju av de elva dalakommuner där kulturutgifterna ökat per invånare sedan förra valet är antingen helt eller delvis borgerligt styrda.

Orsa är den kommun i Dalarna som lägger mest pengar på kultur per invånare. Drygt 1 700 kronor, vilket är ungefär 600 kronor mer än snittet i Sverige. Det framkommer av genomgången som P4 Dalarna gjort tillsammans med Kulturnytt. 

– Här är det ingen debatt om huruvida man ska satsa på kultur, säger Barbro Fischerström, kultur- och fritidschef i Orsa.

Chansen är också större att du fått mer kultur sen förra valet om du bor i en dalakommun som styrs av Alliansen eller av en blocköverskridande lösning. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista