Hanna Falk
Hanna Falk Foto: Gian Ehrenzeller/AP/TT

Dalaåkare på pallen i Dresden - men Nilsson föll

1:02 min

Det var svensk dominans i damernas världscupsprint i Dresden – Hanna Falk vann före utropstecknet Maja Dahlqvist. Sämre gick det för Stina Nilsson som föll snöpligt och blev sist.

Resultat damer:
1. Hanna Falk 2.11,02
2. Maja Dahlqvist +0,23
3. Sophie Caldwell +0,30
----
5. Anna Dyvik +0,68
6. Stina Nilsson +7,56


Sveriges kanske största hopp i sprinten, Stina Nilsson, var länge med i täten och såg också ut att gå mot en pallplats. Men då hände det som inte fick hända – Nilsson gick omkull och fick se samtliga åkare passera. Hon tappade alldeles för mycket och gick till slut i mål som sista åkare, nästan åtta sekunder efter konkurrenterna.

Trots Nilssons fall det blev det svensk seger. Hanna Falk, som gick vidare på tid från semifinalen, vann före Maja Dahlqvist. Den sistnämnda gjorde utan tvekan sitt bästa resultat i världscupen och visade kanonform i samtliga heat.

Amerikanskan Sophie Caldwell blev trea och finalens fjärde svenska – Anna Dyvik – slutade femma.

Resultat herrar:
1. Federico Pellegrino 1.52,77
2. Johannes Hösflot Kläbo +0,18
3. Lucas Chanavat +0,98
----
5. Emil Jönsson +2,36

På herrsidan var Emil Jönsson enda svensk i final. Han gjorde ett bra lopp i semifinalen när han i den sista backen klättrade från tredje plats och tog ledningen. Svensken höll sedan hela vägen in i mål men lika bra gick det inte i finalen.

Jönsson blev femma, näst sist, och var 2,36 efter segraren Federico Pellegrino. Italienaren vann före vanligtvis ostoppbare Johannes Hösflot Kläbo från Norge. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".