Stor sprithärva i rätten

I dag inleddes vid Falu tingsrätt rättegången i en stor sprithärva som avslöjades i Hedemora hösten 1999. Den handlar om omfattande hantering av smuggelsprit.
Det är sex personer, fem män och en kvinna, som står till svars för bl a grov olovlig försäljning av alkoholdrycker. Enligt åklagaren har spritligan sålt eller försökt sälja närmare 5 000 flaskor whisky i Hedemora och Borlänge under september och oktober 1999. Polisutredningen blev komplicerad och först i juli i fjol kunde åtal väckas vid Hedemora tingsrätt. Sedan fick Falun ta hand om målet eftersom tingsrätten i Hedemora avvecklades. I januari skulle egentligen målet ha behandlats vid tingsrätten i Falun, men då ställdes förhandlingarna in eftersom den åtalade kvinnan inte kunde inställa sig på grund av barnafödande. Men i dag har alltså rättegången inletts. Åtalade förutom kvinnan är två män från Avesta, två män från Hedemora, alla i 30-årsåldern, plus en Borlängebo i 50-årsldern. Borlängebon är för övrigt far till den åtalade kvinnan, och han och de två från Avesta betraktas som huvudmän i spritligan. Rättegången vid Falu tingsrätt fortsätter i morron.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista