Lars Svensson, ny VD på Igrene och en man som överinser en provborrning sommaren 2017.
1 av 4
- Det finns grundlag för att söka tillstånd, säger Igrenes nye VD Lars Svensson. På bilden till höger syns en av provborrningarna sommaren 2017. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.
Aktieägare sitter och lyssnar på gasbolaget Igrenes årsstämma i Mora.
2 av 4
Ett sjuttiotal av Igrenes totalt 2500 aktieägare deltog på årsstämman i Mora. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.
Aktieägaren Klas Gustavsson på Igrenes årsstämma.
3 av 4
- Jag har väntat i många år på att det ska komma till skott, säger aktieägaren Klas Gustavsson. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.
En skylt utanför stämmolokalen där det står "AB Igrene".
4 av 4
Enligt bolaget behövs 20 miljoner kronor mer i kassan för att kunna gå vidare med tillståndsansökan och produktionstester. En tredubbling av vad som finns där idag. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.

Igrene vill ansöka om gasutvinning i år

2:41 min

Ny VD, nya provborrningar och hopp om tredubbling av kassan. Gasbolaget Igrenes dröm om utvinning i Siljansringen lever.

Företagets tester har pågått i snart tio år. Att en utvinning skulle vara nära har sagts flera gånger tidigare. Men den här våren menar VD Lars Svensson att de snart har det underlag de behöver.

– Det är i alla fall min åsikt att det finns grundlag för att söka tillstånd, säger han efter bolagets årsstämma.

Teorin om gasen har genom åren varit omstridd. I en rapport från i april 2017 beskriver SGU, Sveriges geologiska undersökning, fyndigheten vid Siljan med orden:

"möjligheterna till anrikning av utvinningsbara mängder abiotisk gas i den övre delen av jordskorpan är omdiskuterade och ifrågasatta."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista