Svante Parsjö Tegnér, gruppledare för Liberalerna i Falu kommun, och en arkitektskiss på hur datahallarna var tänkta när Falu Energi och Vatten drev projektet.
Svante Parsjö Tegnér har tidigare kritiserat datahallsprojektet, nu vill han att konsulten Jan Fahlén betalar tillbaka de över tre miljoner kronor han fick i arvode från Falu Energi och Vatten. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio och Sweco Architects AB/Nordisk Kombination Arkitekter AB.

Kritik mot datahallsbygget i Falun blossar upp igen

2:34 min

Liberalerna vill att den konsult som Falu Energi och Vatten anlitade för projektet ska betala tillbaka sitt miljonarvode.

– Han har jobbat för egen räkning, inte för faluborna, säger Svante Parsjö Tegnér, gruppledare för Liberalerna i Falun.

Det var under konsulten Jan Fahléns ledning på Falu Energi och Vatten som företaget Eco DC AB plockades in i projektet. Bolagen var på väg att bilda ett gemensamt bolag för att kunna bygga och driva datahallarna.

Men i P4 Dalarnas granskning av planerna framkom bland annat anklagelser om vänskapskorruption, koppling till en kriminell mc-klubb och skatteflykt. 

Nu byggs datahallarna helt privat av Eco DC med den tidigare konsulten som VD för ett av dotterbolagen. 

– Jag ser verkligen inget problem med det här, säger Lars Schedin, VD på Eco DC. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".