Richard Holmqvist, miljöpartist och vice ordförande för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Falu kommun.
1 av 2
Att ha en miljözon i Falun är i dagsläget inte aktuellt, säger Richard Holmqvist, miljöpartist och vice ordförande för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Falu kommun. Foto: Maria Krums Vabins
Anna-Karin Olsson, miljöinspektör i Falu kommun.
2 av 2
Anna-Karin Olsson, miljöinspektör i Falu kommun, visar diagrammet över de senaste dagarnas kvävedioxid-halter. Foto: Maria Krums Vabins

Miljözoner inte aktuellt i Falun trots förorenad luft

4:09 min

I Falun har halten av den giftiga gasen kvävedioxid gått upp till hög nivå flera gånger det senaste året. Men att sänka halterna med hjälp av en miljözon är inte aktuellt.

Flera personbilar berörs av de nya förslag på miljözoner som Transportstyrelsen lade fram till regeringen 2016 i syfte att göra luften renare i stadsmiljöer.

I centrala Falun har det flera gånger under det senaste året varit höga halter av den giftiga gasen kvävedioxid. Dock inte så höga att kommunen riskerar att få ett åtgärdsprogram från Naturvårdsverket.

Och Falu kommun överväger inte att på egen hand införa miljözoner för att förbättra luftkvaliteten i stadskärnan.

– Vi har inte diskuterat miljözoner alls under den tiden som jag varit aktiv i politiken, sedan början på 00-talet, säger Richard Holmqvist (MP), vice ordförande för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Falu kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".