Medlarbud i tågkonflikten i kväll

Sent i eftermiddag eller i kväll kommer ett medlarbud att presenteras för parterna i tågkonflikten. I morron vid lunchtid ska sedan SEKO och arbetsgivareorganisationen Almega svara på budet. Och om någon av parterna säger nej väntar en besvärlig pingsthelg för tågtrafiken i Dalarna.
Inom SJ och Tåg i Bergslagen kartlägger man nu för fullt konsekvenserna av en eventuell strejk bland SEKO-anslutna lokförare, tågmästare och tågvärdar från kl 16 på fredag. När det gäller tågtrafiken mellan Dalarna och Stockholm väntas inga större störningar under fredagen och lördagen. Men enligt Sven Rydell vid SJ i Gävle kan pingstdagen och annandag pingst bli besvärligare med flera inställda avgångar. Inom Tåg i Bergslagen är det redan nu klart att en eventuell strejk stoppar tretåget från Falun till Hallsberg på fredag liksom returen vid 18-tiden. Tåget från Gävle via Avesta/Krylbo till Hallsberg 1643 går inte heller, och avgången från Borlänge till Ludvika 2040 ställs in. Dessutom stannar från början all persontrafik mellan Ludvika och Västerås, och så här kommer det att fortsätta under pingsthelgen. Det finns även annat som komplicerar bilden. SEKO har ju också varslat om blockad mot övertid, mertid och in- och utlåning av personal. Inga ersättare kan alltså kallas in om icke-strejkande lokförare och tågmästare plötsligt skulle bli sjuka. SEKO:s strejkvarsel omfattar dessutom godstrafik i södra Sverige och på malmbanan i norr. Men den viktiga "stålpendeln" mellan SSAB:s anläggningar i Luleå, Borlänge och Oxelösund berörs inte. Däremot kan SSAB Tunnplåt få vissa problem med distribution av produkter till kunder söderöver.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".