Carolina Svedjeland ser fram emot Euroradio Folk Festival i Rättvik nästa sommar. Foto, Stefan Ubbesen
1 av 2
Carolina Svedjeland, är rektor för Stiernhööksgymnasiet i Rättvik. Arkivbild Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges radio
Byggnadsarbetare på ställning. Eugene Hoshiko/Scanpix.
2 av 2
Olyckan skedde på torsdagseftermiddagen på ett bygge i Rättvik (arkivbild) Foto: Eugene Hoshiko/TT

Rektorn till den skadade praktikanten: Ytterst är jag ansvarig

3:00 min

En 18-årig praktikant från Stiernhööksgymnasiet skadades på torsdagseftermiddagen på ett bygge i Gärdesbyn i Rättvik. Enligt polisen arbetade den unge praktikanten ensam med en spikpistol när han på något sätt sätt fick en spik skjuten rätt in i pannan.

– Ytterst är det jag som är ansvarig för all arbetsmiljö och alla elever, säger Carolina Svedjeland, rektor på Stiernhööksgymnasiet.

Den olycksdrabbade var vid fullt medvetande när han med ambulans fördes till Falu lasarett under torsdagskvällen. Det är oklart hur svåra skador han ådragit sig men han vårdas nu på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Olyckan skedde vid halv fyra-tiden på torsdagseftermiddagen när 18-åringen av okänd anledning ensam arbetade med en spikpistol på ett mindre bygge i Gärdesbyn i Rättvik. Det berättar polisens presstalesman Mats Öhman.

– Av någon anledning gick en spik rätt in i huvudet. Hur djupt den trängde in är oklart, men klart är att den satt fast i pannan när han fördes iväg med ambulansen.

Polisen upprättar nu en anmälan om arbetsplatsolycka. Och även Stiernhööksgymnasiet där praktikanten studerar kommer att utreda händelsen.

– Vi måste titta på hur det här har gått till och vilka riktlinjer som finns. Det ska vara säkert på arbetsplatserna. Utredningen får visa om det har  brustit, säger Carolina Svedjeland, rektor på Stiernhööksgymnasiet.

Hon har inte varit i kontakt med den skadade eleven.

– Vi hoppas ju innerligt att det här ska gå väl, det är ju det som är viktigast just nu, säger Carolina Svedjeland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".