Sigurd Svendsen är forman för turen som går med häst och släde från Siljansfors till Röros.
Sigurd Svendsen är forman för turen som går med häst och släde från Siljansfors till Röros. Foto: Privat

De åker från Siljansfors till Röros med häst och släde

2:57 min

I en vecka har ett sällskap på åtta hästar och omkring 16 personer färdats genom skog och mark från Siljansfors sydväst om Mora – på väg till Röros marknad i Norge.

Det är forkörarna i Dalarna Femund Forkörareförening som uppmärksammar traditionen från 1800-talet med hur varor levererades till marknaden.

 – Vi vill hedra dom som levde förr i världen och visa hur mycket jobb de gjorde för att vi skulle få en civilisation i dag. Men det är ju också på grund av vårt intresse för hästar och arbete med hästar, säger Sigurd Svendsen forman för turen. 

20 februari kommer sällskapet fram till Röros där marknaden öppnar vid lunchtid. Och de är inte de enda som kommer till marknaden med häst och vagn.

– Det är åtta föreningar som kommer från olika väderstreck så det är omkring 90 hästar som kommer då och 3 000-4 000 personer som står och väntar på oss, så det är en otroligt fin festdag, säger Sigurd Svendsen.

Idag färdas forkörarna från Hållstugan till Åsen i Älvdalens kommun, och i kväll ansluter ytterligare två hästekipage för att följa med resten av resan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".