Stor befolkningsminskning i Bergslagen

Bergslagsregionen är den region i landet som haft störst folkmängdsminskning under 1990-talet. Befolkningstätheten inom Bergslagsregionen ligger på cirka 17 personer per kvadratkilometer mot 21,5 i Sverige och 117 personer per kvadratkilomter inom hela EU.
Det är intresseföreningen Bergslaget som tagit fram statistiken inför diskussionerna om hur pengarna i EUs strukturfonder ska användas i framtiden. 30 kommuner och fem landsting är medlemmar i Bergslaget, bland annat ingår tio dalakommuner och landstinget Dalarna, och föreningens ändamål är att främja Bergslagsregionens utveckling genom informations- och påverkansinsatser. En aktuell fråga just nu är hur pengarna i EUs strukturfonder ämnade för regioner med stagnerande näringsliv ska användas efter år 2006 när unionen förmodligen utökas med nya medlemmar från central- och östeuropa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista