I en tredjedel av kommunerna i länet finns inga riktlinjer om mutor och jäv.
1 av 3
I en tredjedel av kommunerna i länet finns inga riktlinjer om mutor och jäv. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio och Jan-Erik Henriksson/TT.
Ulrika Liljeberg är centerpartistiskt kommunalråd i Leksand som antog riktlinjer om mutor för sju år sedan.
2 av 3
- Det här är frågor som kan rubba förtroendet om vi inte sköter oss, så därför är det viktigt för oss att vara tydliga mot våra medarbetare och oss politiker, säger Ulrika Liljeberg (C) kommunstyrelsens ordförande i Leksand. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.
Annette Riesbeck (C) är kommunstyrelsens ordförande i Rättvik som inte har några riktlinjer om mutor och jäv.
3 av 3
- Det jag ser vitsen med är processen fram till ett sånt här dokument och att komma igång med diskussioner, säger Annette Riesbeck (C) kommunstyrelsens ordförande i Rättvik som inte har någon policy om mutor och jäv. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.

Flera dalakommuner saknar riktlinjer om mutor och jäv

3:42 min

I en tredjedel av kommunerna i länet finns ingen vägledning för anställda och förtroendevalda i de här frågorna. Det visar P4 Dalarnas genomgång.

Även de kommunala riktlinjer som finns har stora skillnader mellan sig. Flera kommuner nöjer sig till exempel med en policy om mutor och utelämnar vägledning när det kommer till jäv. Så är fallet i Leksand som antog sina riktlinjer för sju år sedan. 

–  Det betyder inte att det är exkluderat, det finns i lagar och regler och vi har ju en jävsnämnd, säger kommunalrådet Ulrika Liljeberg (C).

Skulle det inte vara hjälpsamt med en liknande handledning om jäv som den om mutor?

– Det är möjligt att det kanske är läge att göra en översyn. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".