Hockeyspelare felbehandlad på Mora lasarett – förlorade benet

En ung ishockeyspelare tvingades amputera ena underbenet efter ett benbrott. Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) Mora lasarett för brister i behandlingen, skriver SVT Nyheter Dalarna.

Den unge mannen bröt benet under en resa med sitt dåvarande lag i Ungern. Efter en vanlig röntgen där skickades han via Oslo till Mora där man misstänkte att blodkärl i benet kunde vara skadade. Men det bedömdes inte som akut och först efter tre dagar, när mannens tillstånd försämrats, gjordes en kärlröntgen. Den visade att blodtillförseln ner i foten var strypt. Efter två akuta operationer togs beslutet att amputera underbenet.

Enligt sjukhusets egen utredning hade patienten tagits om hand med "hög medicinsk kompetens" men Ivo anser det vara "anmärkningsvärt" att det dröjde tre dagar att ställa rätt diagnos trots de allvarliga symtomen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".