Kartellavslöjande ger mer asfalt i Dalarna

Det har blivit stora prissänkningar på asfalt sedan den så kallade asfaltkartellen avslöjades. Priset på asfalt i Dalarna gick ned mellan 20 och 25 procent. Totalt har Vägverke därmed fem miljoner mer än beräknat till beläggningsarbeten i år tack vare prissänkningarna.
Det är alltså överpriser som vägverket tvingats betala under tidigare år på grund av prissamarbetet mellan de stora företag som samarbetat i vad som kommit att kallas asfaltkartellen. Nu har företagen fått kalla fötter och priserna har sjunkit radikalt. Det i sin tur innebär att vägverket i Dalarna kan tidigarelägga en hel del vägbeläggningar i länet. Förutom de fem miljoner man tjänat på att asfaltkartellen avslöjades har vägverket i Dalarna fått ett tillskott på ytterligare 13 miljoner. Så förutom de vägbeläggningar man tidigare beslutat om kommer det nya slitlager på riksväg 70 mellan Mellsta och Amsberg, på riksväg 71 mellan Grimsåker och Lugnet, på väg 270 mellan Hedemora och Hamre och de beslutade arbetena vid Långshyttan förlängs med 1,5 kilometer. Dessutom blir det ny beläggning genbom byarna Färnäs och Nusnäs utanför Mora.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".