Psykpatienter begår brott under vårdtiden

Var tredje patient inom rättspsykiatrin begår nya brott, ofta grova våldsbrott, samtidigt som dom är intagna för vård. Det visar en undersökning från Socialstyrelsen som har följt 700 patienter från samtliga rättspsykiatriska kliniker i landet under 3,5 år.
Göran Kjellberg, som är chefsöverläkare på den rättspsykiatriska regionvården i Säter, tycker inte att socialstyrelsens undersökning stämmer med hans erfarenheter. Socialstyrelsens undersökning visar också att var femte rättspsykiatrisk patient begår nya brott åren efter att dom har skrivits ut från rättspsykiatrisk klinik. Men Göran Kjellberg tycker inte att det resultatet är alarmerande. Han säger att behandlingsexperter ser det som ett bra resultat. Patienter inom rättspsykiatrin som tidigt har dömts för brott och som har många domar bakom sig återfaller lättare i brott. Ofta är det missbruk med i bilden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".