Jasmine Löppönen och Olivia Puhakka
1 av 4
Kusinerna Jasmine Löppönen och Olivia Puhakka går på samma modersmålslektion i Djurås. De både förstår och pratar finska. Foto: Sari-Anna Söderman, Sveriges Radio
Eva Odencrants Erickson
2 av 4
Eva Odencrants Erickson är biträdande rektor på Mockfjärds skolan i Gagnef. Foto: Sari-Anna Söderman, Sveriges Radio
Jasmine Löppönen, Erika Palomaa och Olivia Puhakka.
3 av 4
Jasmine Löppönen och Olivia Puhakka med sin modersmålslärare Erika Palomaa. Foto: Sari-Anna Söderman, Sveriges Radio
Erika Palomaa
4 av 4
Modersmålsläraren Erika Palomaa har ca 120 elever. Foto: Sari-Anna Söderman, Sveriges Radio

Stora kunskapsskillnader i modersmålsgrupper

3:26 min

Det kan vara stora kunskapsskillnader mellan elever i samma modersmålsgrupp när man läser ett nationellt minoritetsspråk. I Dalarna ges undervisning i finska och samiska, och det kan vara problematiskt när eleverna som pluggar språken inte ligger på samma i nivå i en grupp.

Den största utmaningen är att det är så stora skillnader mellan elevernas förkunskaper i finska.

Vi har finskspråkiga elever på alla skolor och då är det är enklare att organisera undervisningen utifrån ålder än utifrån kunskaperna.

Det känns skönt att ha ett annat språk också – man kan prata ibland lite hemligt.

De nationella minoritetsspråken samiska, finska, tornedalsfinska, romani chib och jiddish har talats i Sverige i flera hundra år och dom har utökade rättigheter i hela landet, inte bara i så kallade förvaltningskommuner för samiska, finska eller tornedalsfinska. En elev med till exempel en finsk bakgrund har rätt till modersmålsundervisning i finska även om han eller hon är den enda eleven med det önskemålet i kommunen. Och även om finska inte är det dagliga umgängesspråket i familjen. Ibland börjar man undervisningen från noll.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".