Svartklädda personer från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen syns inte bara i Ludvikas gator utan även i fler orter i landet, där de delar ut flygblad. Bilden är från stockholm. Foto: Martin Mederyd Hårdh/TT

Domstol säger ja till att nazister får kampanja i Ludvika hela sommaren

1:00 min

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen får rätt att föra politisk kampanj i Ludvika centrum varje dag under hela sommaren. Det säger förvaltningsrätten i Falun.

Nordiska motståndsrörelsen har fått tillstånd för allmän sammankomst i korsningen Storgatan - Carlavägen kl 11-18 till och med sista september. Där får de alltså stå och dela ut politisk information, varje dag.

De som överklagade tillståndet anser att nazisternas dagliga närvaro i centrala Ludvika stör ordningen och skapar otrygghet. De befarar också att Ludvikahandeln påverkas negativt då de fått indikationer på att Ludvikabor på grund av nazisterna undviker att handla i stadskärnan.

Men förvaltningsrätten avslår överklagan. Domstolen bedömer att det var rätt av polisen att ge nazisterna tillstånd att dela ut politisk information i Ludvika varje dag. Tillståndet är förenat med vissa villkor för att upprätthålla ordning och säkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".