Moraskola svarar på kritik från Rättvik

Nu svarar ledningen för S:t Mikaelssolan i Mora på kritiken från Barn- och ungdomsnämnden i Rättvik. Nämnden kräver att gymnasienämnden och skolan skall ta tag i de som de uttrycker det rasistiska tendenserna på skolan och att en handlingsplan mot mobbning och rasism skall tas fram. Om det inte sker så hotar politikerna i Rättvik med att sluta skicka elever till Mora i fortsättningen. Ledningen för S:t Mikaelsskolan ställer sig frågande inför kritiken. - En handlingsplan mot mobbning och rasism finns redan, säger skolans rektor Lars Lisspers.
Bakgrunden är en sedan en tid tillbaka polisanmäld skolkatalog där två färgade vid skolan från Rättvik hånades. Skolledningen har dragit tillbaka katalogen och bett eleverna och deras föräldrar om ursäkt. Men det räcker inte för Barn- och utbildningsnämnden i Rättvik. De kräver nu att politiker och skolledning skall ta krafttag för att stävja de som de uttrycker det rasistiska tendenserna på skolan. För enligt politikerna i Rättvik så var händelsen med skolkatalogen ingen isolerad företeelse på skolan. I en skrivelse till Gymnasienämnden i Mora så kräver Barn- och utbildningsnämnden i Rättvik att man skall ta fram en handlingsplan mot mobbning och rasism. En handlingsplan som enligt dem inte finns. Lars Lisspers som är rektor för S:t Mikaelsskolan i Mora är oförstående inför kritiken. -Det finns redan en handlingsplan mot mobbning och rasism och det har det gjort länge, säger han till Radio Dalarna. Så sent som för några år sedan granskades och godkändes planen dessutom av Skolverket, fortsätter han. Och antydningarna att det skulle finnas rasistiska tendenser på skolan utöver incidenten med skolkatalogen tycker Lars Lisspers känns kränkande. Både mot skolledningen och eleverna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista