Patrick Mulyanti mot en bildsatt bakgrund av svartvita knäppta händer.
Patrick Mulyanti säger att han hellre tar sitt eget liv än riskerar att dödas i sitt hemland Uganda. Foto: Lars Svan / Sveriges Radio samt Pixabay

Fotbollsspelaren Patrick: Jag tar mitt liv om jag får avslag

3:18 min

20-årige borlängebon Patrick Mulyanti väntar på sitt slutliga asylbeslut – och han är livrädd. Tvingas jag tillbaka till Uganda så dödar de mig direkt precis som de gjorde med min pojkvän, säger han.

För fyra år sen uppdagades det att Patrick Mulyanti hade en pojkvän, och han tvingades fly från Uganda. Pojkvännen hann inte fly utan mördades, berättar Patrick Mulyanti.

Själv lyckades han ta sig till Sverige och bor nu i Borlänge, där han spelar fotboll för Bullermyren. Han söker asyl, men hittills har Migrationsverket och migrationsdomstolar inte trott på hans sexuella läggning.

Nu väntar han på ett slutgiltigt beslut. Får han inte stanna i Sverige, ser han döden framför sig, på ett eller annat sätt. 

– Det är bättre att jag tar mitt liv än att någon annan dödar mig för att de inte gillar vem jag är och vad jag har för känslor, säger Patrick Mulyanti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".