Branddrabbade föreslås få 72 miljoner i stöd

0:48 min

300 större skogsbränder eldhärjade 21 000 hektar skogsmark –  Sommarens bränder var mindre än Skogsstyrelsen trodde visar ny rapport.

I somras härjade ett stort antal skogsbränder i Sverige och många skogsägare såg värdefull skog förstöras. Nu har Skogsstyrelsen gjort en noggrann undersökning av brändernas omfattning och siffrorna presenteras 11.30 i dag:

  •  Under sommaren var det 300 skogsbränder i landet som var större än  0,5 hektar. Det går att jämföra med en fotbollsplan som är omkring 0.7 hektar.
  • Totalt drabbades 21 000 hektar skogsmark i Sverige. Det är klart mindre än den bedömning på 25 000 hektar som Skogsstyrelsen gjorde i somras.

  •  85 procent av den eldhärjade skogsmarken ligger i Dalarna, Gävle och Jämtlands län. Totalt har 323 skogsägare drabbats i de länen. 43 procent av den marken i de länen ägs av skogsbolag, 37 procent av enskilda skogsägare och 16 procent av staten 

  • De tre största bränderna var: Kårbölebränderna, norr om Ljusdal  9 000 hektar, Lillåsen-Fågelsjö söder om Sveg 3 900 hektar och Trängslet norr om Älvdalen 3 500 hektar.

Skogsstyrelsen presenterar däremot ingen slutnota för sommarens bränder. I somras gick myndigheten ut med siffran 900 miljoner kronor – men den siffran kommer bli lägre eftersom bränderna är mindre omfattande än vad Skogsstyrelsen då trodde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista