Bybon Lars-Erik Larsson står framför ett rött litet hus som är Klittens vattenverk. Han har blå jacka och keps på sig. I förgrunden syns vattenbolaget Nodavas dricksvattentank som är utplacerad temporärt medan dricksvattnet i kranen inte går att dricka.
1 av 2
– Vi kokar vattnet. Man vet ju aldrig hur känslig man är och jag vet ju inte vad det är för bakterier heller, säger Lars-Erik Larsson som bor alldeles intill det problemförföljda vattenverket. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.
En av bygatorna i Klitten, några minuter från Älvdalens kyrkby. Solen skiner på ett antal trähus som syns längs vägen.
2 av 2
I vintras stod byn Klitten utan rent dricksvatten i kranen i nästan två månader. Den här gången har kokningsrekommendationerna hållit i sig i fyra veckor. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.

Efter bakterielarmen – krafttag mot vattenproblemen i Klitten

1:49 min

Senast i början av oktober gick det återigen ut varningar om dricksvattnet i byn i Älvdalen. Nu ska vattenbolaget Nodava komma fram till en långsiktig lösning på problemet.

 – Har vi tur så kanske vi hittar och kan borra efter vatten ganska snabbt. Det mer kostsamma alternativet är ju att leda upp vatten från verket i Vålsäng, säger Erik Casselbrant, driftschef på Nodava.

Ett tredje alternativ är att installera fler reningssteg i det befintliga vattenverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista