Temadag om björn i Orsa Grönklitt

I dag har Orsa Grönklitts björnnpark en temadag om björn. Där får deltagarna chansen att komma björnarna mycket nära. Dessutom kommer man att få lära sig varför björnarna har sökt sig så nära människan de senaste åren.
Den här våren har vi fått många rapporter om björn som har rört sig nära bebyggelse runt i Dalarna. I Övertänger har till exempel björn rotat runt i soptunnor och skrämt byborna. I dag har björnparken Orsa Grönklitt en temadag om björnar där deltagarna ska få lära sig mer om hur björnarna fungerar. - Vi ser det växande intresset bland folk när det gäller att ha kunskap om björnen och björnens liv, säger Mikael Ahlerup, VD för Orsa Grönklitt. Den senaste tiden har många fått se björn allt oftare, och i byn Övertänger har jägare flera gånger gått ut för att jaga bort björnar som lockats till soptunnorna inne bland bebyggelsen. Det gick så långt att jägarna till och med blev attackerade av en björn och tvingades skjuta den i nödvärn. - Genom att hålla temadagar varje år så kan vi öka förståelse för björnarna och hur de fungerar, för det finns mycket vi människor kan göra för att förebygga sånt här. Självklart finns det situationer som kan uppstå, men med kunskap och information kan det fungera bättre, säger Mikael Ahlerup.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".