Person släcker skogsbrand på Älvdalens skjutfält.
1 av 2
Fortifikationsverket fick köpa in mycket material och anställa personal för att klara eftersläckningsarbetet. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.
Bränd skog vid Älvdalens skjutfält.
2 av 2
Flera fordon, brandsläckningsutrustning och personal fick anställas för att sköta brandbevakning och eftersläckningsarbete. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.
P4 Dalarna granskar: Skogsbranden på Älvdalens skjutfält

Skjutfältets markägare dåligt rustade för stor brand

1:19 min

Fortifikationsverket, som äger marken vid Älvdalens skjutfält och där sommarens skogsbrand pågick, var inte rustade för en större brand. Utrustning och personal saknades för att klara eftersläckningsarbetet.

Här är ett videoklipp under pågående eftersläckning. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.

– Vi är normalt sett rustade för eftersläckning och brandbevakning, men vi är inte alls rustade för den här omfattningen. Det är något helt nytt för oss, säger Johanna Holst, pressekreterare vid Fortifikationsverket. 

I dag finns inga tydliga svar på hur de bristande förberedelserna hos Fortifikationsverket påverkade utvecklingen av skogsbranden, och därför ska ett externt företag granska myndighetens insatser under branden på Älvdalens skjutfält.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista