Kortare straff för kidnappare

De två Borlängebor som Falu tingsrätt dömde till 4 respektive 3.5 års fängelse för kidnappningen av en bilhandlare i Falun i höstas har i dag fått sina straff sänkta. Svea Hovrätt har lindrat påföljden med ett år för båda männen.
Från eftermiddagen den 9 oktober till morgonen nästa dag var bilhandlaren i de två männens våld. Han tvingades under pistolhot in i en bil och hölls i princip fången under 15-16 timmar. De två Borlängeborna skulle utkräva en skuld för en annan person. Falu tingsrätt fällde de två männen, som är 25 och 35 år gamla, för bland annat människorov och vapenbrott. Domen överklagades av såväl de åtalade som åklagaren. Svea Hovrätt anser inte att männen gjort sig skyldiga till människorov. Bland annat säger hovrätten att utredningen inte ger stöd för att de två haft som uppsåt att skada eller döda bilhandlaren eller utöva utpressning mot honom. Hovrätten tycker istället att det handlar om olaga frihetsberövande och dömer männen för det och för försök till rån. Straffet lindras till 3 års fängelse för 25-åringen och två och ett halvt för 35-åringen, som är utländsk medborgare och utvisas ur landet. Han får inte komma tillbaka förrän tidigast i december 2006. Båda ska betala ett skadestånd på 150 000 kronor till bilhandlaren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".