Miljöfarliga fluorämnen i Vasaloppsspåren – "höga halter"

1:50 min

Många åkare använder miljö- och hälsofarlig fluorvalla. P4 Dalarna har låtit analysera snö från spåren, för att se vad som blir kvar i naturen efter loppens slut. Hör forskaren om svaret.

Följ med i spåren efter den giftige skidåkaren

Erika Hansson dalskidan Sälen
Alva Snis/Sveriges Radio.

Hör reportaget från Vasaloppsstarten i Sälen – och från laboratoriet på Stockholms universitet

Det är inte bra att de här ämnena finns där, vi vet inte exakt hur farliga de är för människor och miljö.

Såhär gjorde vi

För att ta reda på vilka spår av högflour som lämnas kvar i snön efter Vasaloppet, åkte vi ut till spåret tidigt på morgonen den 5 mars 2018. Alltså dagen efter det sista loppet under vinterveckan. Med decinficerade spadar och burkar – och ovallade skidor - tog vi oss sen ut i spåret och plockade med oss snöprover från startlinjen i Sälen och spåret i Oxberg. Och ett referensprov från en skogsbacke vid sidan om.

Prover som miljöforskaren Merle Plassman testat för 25 olika perflourerade ämnen. 18 stycken hittades. De högsta halterna fanns i Sälen.

Mer om fluorämnen

Trots att de allra flesta fluorerade substanser fortfarande inte är testade, används många av dem ändå. Det tack vare sina starkt smuts- och vattenavvisande effekter. De finns i allt ifrån impregnerings- och rengöringsmedel till brandskum – och just skidvalla.

Perflourerade alkylsyror, PFAS, är en biprodukt som kommer av de substanser som används till vallan. Det är en grupp kemiskt framställda ämnen som finns i tusentals varianter. De är omdiskuterade, dels för att de är persistenta, alltså att inte bryts ner. Dels för att man inte riktigt vet hur skadliga de är på sikt för människor, djur och miljö. Förutom i några fall då man gjort djurförsök sett att de kan vara hormonstörande och orsaka bland annat leverskador och cancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista