Fortum bygger kraftverk i Mora

Trots kraftigt motstånd i bygden väntas Fortum Kraft om en månad börja bygga ett minikraftverk vid Johannisholm utanför Mora.
Den 20 juni väntas Mora kommun lämna bygg- och marklov till kraftverket som sedan ska stå klart om ett år. Det är med stöd av en dom i vattenöverdomstolen 1997 som Fortum Kraft nu kan genomföra dom omdebatterade planerna. Det handlar om ett kraftverk som kan försörja ungefär 400 normalvillor med el. Att projektet nu bedöms som lönsamt beror på stigande elpriser men Fortum får också fyra miljoner i statsbidrag till minikraftverket. Mora kommun, jordägare i trakten och naturskyddsföreningen var några som sa nej till bygget på 1990-talet. Kritikerna riktade främst in sig på att fisket förstörs och att den nu strömmande forsen försvinner. - Fisket förstörs inte utan förändras när forsen försvinner och det blir lugnflytande vatten istället, säger Roine Söderström på Fortum Kraft.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".