Länet utan skydd mot fågelinfluensa

Dalarna riskerar bli utan vaccin mot fågelinfluensan om en världsepidemi skulle komma till Sverige inom en snar framtid. Smittskyddsläkaren Anders Lindblom som säger till Dalanytt att det här inte är bra men att det är positivt att man just nu ser över alternativa sätt att få tag på vaccin.

Något färdigt vaccin mot fågelinfluensa finns inte ännu vilket gör att när det väl blir färdigt kommer att efterfrågas av många länder. Det är i sådan upphandling som landstinget Dalarna står sig slätt.

Lanstinget är nämligen, trots att man idag upphandlar allt vaccin tillsammans med Gävleborg, Uppsala och Västmanlans landsting, inte tillräckligt stora för att kunna mäta sig i såna sammanhang.

Förhoppningen är, enligt Anders Lindblom, att dessa affärer kommer att skötas nationellt.

- Då blir man lite större aktörer på marknaden. Sen har man också diskuterat att ha vaccintillverkning i Sverige eller Norden och det vore nog den bästa lösningen, säger Anders Lindblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".