Rätt att ge kommunala bidrag till Moraparken

Mora kommun gjorde inte fel när man i vintras beslutade om att bevilja Moraparken bidrag och lån på totalt sex och en halv miljoner kronor. Det slår länsrätten fast i en dom på torsdagen.
Moraparken är en konferens- och hotellanläggning som ägs av kommunen. Under årens lopp har kommunen lagt ner mångmiljonbelopp i anläggningen. Behovet av upprustning är stort och i februari beviljade kommunfullmäktige efter långa politiska stidigheter bidrag och lån på sex och en halv miljon kronor. Det här väckte stor irritation hos andra hotell och konferensanläggningar i Mora. Företrädare för dessa pekade bland annat på att det är fel att skattebetalarna genom subventioner ska stödja en anläggning och därmed försvåra konkurrenssitutaionen för de överiga näringsidkarna i kommunen. Men länsrätten håller i sin dom inte med om att kommunen gjort fel. Länsrätten anser att det är rimligt att kommunen genom det här bidraget räddar sin egen anläggning från konkurs eller nerläggning och därmed också skyddar det kapital som kommunen redan satsat i anläggningen. De 6,5 miljonerna kan alltså nu betalas ut till Moraparken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".