Polis håller i en dörr.
1 av 2
Enligt Mats Lagerblad som är lokalpolisområdeschef i Borlänge möter polisen väldigt många i de nedre tonåren som är indragna i kriminell verksamhet. Foto: Johan Lundahl/SverigesRadio
Man med glasögon framför fönster.
2 av 2
De kriminella blir yngre och det är enligt Tomas Ahlin som är socialchef i Borlänge en enormt stor ekonomisk utmaning. Foto: Johan Lundahl/SverigesRadio
Kriminalitet

Kriminella i Dalarna blir allt yngre

1:59 min

Ungdomar under femton år hamnar allt oftare i kriminella kretsar. Enligt socialtjänsten i Borlänge så ökar antalet barn som far illa och missbruket accelererar.

Johan Lundahl/SverigesRadio

Hör ordförande för X-Con Borlänge

Johan Hartmeyer Liverhall som själv levt ett liv i kriminalitet och med droger berättar, både utifrån egna erfarenheter men även utifrån de ungdomar han möter idag, om sin syn på varför vissa barn och ungdomar hamnar fel.

– Kommunerna och socialförvaltningarna har ett väldigt stort arbete i det här, säger Mats Lagerblad som är lokalpolisområdeschef i Borlänge.

Förra året fick Borlänge kommun ett bidrag av regeringen för att kunna fokusera på de medborgare som står utanför samhället bland annat när det gäller jobb, utbildning och hemlöshet.

– Det är ju på ett sätt felräkningspengar. Jag tror vi fick åtta miljoner, säger Tomas Ahlin som är socialchef i Borlänge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista