Körkort drogs in efter sexbrott

Är grovt  sexualbrott mot barn ett brott av sådan art att det är motiverat att dra in körkortet för gärningsmannen?

Ja, det här är en juridisk fråga som kammarrätten nu får fundera över efter ett fall i Dalarna.

I maj i år dömde Svea Hovrätt en 38-årig man i Dalarna till fängelse i tre år och åtta månader för grovt sexuellt utnyttjande av underårig vid fyra tillfällen, sexuellt ofredande och misshandel i fem fall.

I juni beslutade länsstyrelsen att dra in mannens körkort med en spärrtid på två år på grund av hans brottslighet.

Enligt körkortslagen ska körkort återkallas om det med hänsyn till brott som innehavaren gjort sig skyldig till kan antas att han inte kommer att respektera trafikreglerna och visa hänsyn, ansvar och omdöme i trafiken.

Mannen överklagade länsstyrelsens beslut till länsrätten, och där fick han rätt i en dom för en månad sedan.

Visserligen säger länsrätten att grovt sexuellt utnyttjande av underårig får anses vara sådan kvalifcerad brottslighet som medför att ett körkort ska återkallas.

Men det har nu gått 8 till 10 år sedan brotten begicks, och länsrätten hävdar att det under den tiden inte framkommit att mannen skulle ha visat bristande respekt för trafikreglerna. Länsrätten påpekar också att mannen lever under socialt ordnade förhållanden.

Men länsstyrelsen står på sig och har överklagat länsrättens dom till kammarrätten. Länsstyrelsen menar att det är viktigt att kammarrätten prövar domen för att man ska få vägledning när det gäller rättstillämpningen i sådana här fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".