LRF vill avliva agressiva björnar

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, kräver i ett brev till Naturvårdsverket att det införs skyddsjakt på björnar som är oskygga och aggressiva.
LRF menar att det varit problem med närgångna björnar i Dalarna de flesta vårar i mer än tio år. - Men det vi egentligen skriver om är näringspolitik. Vi pratar om människans möjlighet att bo och verka på landsbygden, säger Erik Fallgren, LRF Dalarna. Lantbrukarnas riksförbund skriver i sitt brev att bara om man avlivar oskygga och aggressiva rovdjur kan man få en livskraftig rovdjursstam som kan bli allmänt accepterad och kan fås att samexistera problemfritt med både boende och verksamheter i glesbygden. I brevet till Naturvårdsverket begär därför LRF skyddsjakt på de problembjörnarna, som uppehåller sig nära en del bostadsområden i länet. LRF Dalarna är också kritiskt till att länsstyrelsen inte har gjort mer i det här ärendet, trots att det är årligen återkommande problem som är väl kända. - Det finns tjänstemän på länsnivå som kanske inte har utbyttjat sin tjänsteställning att under en följd av år med många problem och fört fram signalerna om problemen till den nivå där besluten och reglerna skrivs, så att vi får regler som möjliggör för oss att vara landsbygdsbor. - Det kan ju hända att man varje år, någonstans i Dalarna, måste avliva ett eller annat djur. Men än sen då? Det är ju inte något utrotningshotat djur, säger Erik Fallgren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".